Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Ελληνική Αριστερά:η αιτία του πολιτικού αδιεξόδου


Το ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κάθε νοήμονα άνθρωπο. Οι πολιτικές τάσεις έχουν καθιερωθεί ως "δεξιά" ,"κέντρο" και "αριστερά".
Με την διακυβέρνηση της χώρας από τον κ Σημίτη ο σοσιαλισμός και γενικά οι δυνάμεις του "κέντρου" αποδυναμωθήκαν λόγω της δεξιόστροφης πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Με την μάσκα των υποχρεωτικών ενεργειών λόγω ευρωπαϊκής ένωσης, το ΠΑΣΟΚ προχωρώντας σε αποκρατικοποιήσεις ,ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντων και άλλες "δεξιές" πολιτικές πρακτικά έχασε τον χώρο του κέντρου .Είναι πολύ δύσκολο για τον Έλληνα πολίτη να ξαναεμπιστευτεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως έκφραση του "κέντρου".
Η μόνη ελπίδα ήταν η ΝΔ η οποία ελπίζαμε ότι αν και εκφραστής της "δεξιάς" πολιτικής θα έδειχνε ένα κοινωνικό πρόσωπο και θα έτεινε προς μια πιο κεντρώα μετακίνηση. Δυστυχώς διαψευστήκαμε μια και η ΝΔ ακολουθεί πιστά την "δεξιά" πολιτική της.
Το λογικό θα ήταν να στραφούμε προς την "αριστερά" σε μια προσπάθεια να δούμε μια κοινωνική δικαιοσύνη και μια πιο "κεντρώα" πολιτική.
Ποια αριστερά όμως; Το ΚΚΕ το οποίο μένει καθηλωμένο σε πολιτικές ιδέες και προτάσεις της αρχής του 20ου αιώνα; Σε ένα ΚΚΕ που υποστηρίζει θέσεις που απέτυχαν παγκοσμίως ακόμα και σε χώρες που οι γεωπολιτικές συνθήκες ευνοούσαν την επιτυχία; Σε ένα ΚΚΕ που εκφράζεται οπισθοδρομικά και με απαρχαιωμένες απόψεις;
Ποια αριστερά όμως; Του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που ενώ έκανε κινήσεις εντυπωσιασμού με τον κ Τσιπρα (τον οποίο προσωπικά συμπαθώ ιδιαίτερα)έχει στραφεί στο άρθρο 16 και το φοιτητικό κίνημα ως αυτοσκοπό; Απο πρόεδρος 15μελους, πρόεδρος ΟΛΩΝ των μαθητών και φοιτητών ο κ Τσίπρας. Ωραία, και ανεβάζει και το ποσοστό του. Από παραγωγή πολιτικών ιδεών για αλλαγή όμως τίποτα .Ποια είναι η σύγκρουση με το κατεστημένο, με την αδικία, με την ανεργία, με την φτώχεια. Το να κλέβουμε τις κάλπες στις πρυτανικές εκλογές θα λύσει τα προβλήματα του τόπου;
Μια ενωμένη ,ρεαλιστική και αγωνιστική αριστερά με πιο κεντρώες θέσεις και απαγκιστρωμένη από τις δογματικές θέσεις του κομμουνισμού θα ήταν η λύση στο πολιτικό σκηνικό. Όσο αυτή η αριστερά δεν υπάρχει το πολιτικό αδιέξοδο θα συνεχίζεται.
Είναι καιρός η αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον τόπο. Όσο δεν το κάνει, για μένα προσωπικά θα είναι η βασική αιτία του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε.

1 σχόλιο:

Διονύσης είπε...

Η αριστερά έτσι όπως νοείται και βαυκαλίζεται στην Ελλάδα είναι ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό αυτή τη στιγμή. Όχι βέβαια ότι η "Δεξία" της ΝΔ είναι καλύτερη. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι αυτές οι ανόητες ταμπέλες περί δεξιάς και αριστεράς έχουν πεθάνει προ πολλού.