Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Νέα αύξηση επιτοκίων..για το καλό μας..!!!


Οι γνώσεις μου περί παγκόσμιας οικονομίας είναι ομολογώ μειωμένες. Αλλά από λογική και "μπακαλική" αριθμητική τα πάω αρκετά καλά. Διαβάζω λοιπόν:

"Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι του των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

Οι τιμές-ρεκόρ της ενέργειας τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ευρωζώνη, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων."

Με την μπακαλική αριθμητική και την απλή λογική ρωτάω: Πως η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ η οποία συμπαρασύρει την αύξηση των επιτοκίων σε πιστωτικές ,στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ΕΝΙΣΧΥΕΙ την αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων; Δηλαδή θα τρελαθούμε μ αυτά που ακούμε. Κάποιος που πληρώνει 500 ΕΥΡΩ για στεγαστικό δανειο, θα πληρώνει τώρα 550 ΕΥΡΩ και αυτό θα τον κάνει πιο ισχυρό οικονομικά;
Και μην βιαστεί κανείς να μιλήσει για υποχώρηση του ευρώ λόγω της αύξησης επιτοκίων ΑΡΑ μείωση του πληθωρισμού κτλ. γιατί πέντε αυξήσεις επιτοκίων είχαμε μέσα σε δυο χρόνια και μόνo μείωση πληθωρισμού ή ενίσχυση εισοδήματος δεν είχαμε.

Τελικά μας δουλεύουν ψιλό γαζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: