Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Τέλος Εποχής.


Βασικός στόχος της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων είναι η παραγωγή πολιτικής για την επίλυση των μικρών και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, για μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη, σιγουριά.
Ταυτόχρονα ο πολιτικός εμπνέει την κοινωνία και κάνει προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων να προχωρήσουμε πιο πέρα, δηλαδή, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Αντί αυτού, ο πολίτης σήμερα έχει συνδέσει το πολιτικό σύστημα με προνόμια, ατέλειες, μίζες, διαφθορά, εξαρτήσεις. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η εδραιωμένη «πολιτική» ισχύς, σήμερα έχει απομακρυνθεί αρκετά από τους κοινωνικούς, τους νομικούς και τους ηθικούς κανόνες που ισχύουν στην κοινωνία μας. Χιλιάδες είναι και οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης που καθιστούν το κράτος αναξιόπιστο στην κοινωνική συνείδηση, αρκετοί, πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο και σχεδιασμένο πλαίσιο πολιτικής που σκοπό έχει να πλήξει στα μάτια του απλού πολίτη την αξιοπιστία του κράτους.

Παράλληλα, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έχουν αναπτύξει έναν έντονο προβληματισμό (πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα) μεταξύ των πολιτών, υπάρχει παντού έντονη δυσαρέσκεια, οι πολιτικοί αμφισβητούνται σε ό,τι αφορά την πολιτική τους συμπεριφορά. Η προβληματική αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όλοι βλέπουν ότι οι πολιτικοί θεσμοί δεν προάγουν την κοινωνία,( οι πολιτικοί λένε οι πολίτες ενδιαφέρονται για λίγα μεγάλα συμφέροντα και όχι για το γενικό καλό), ενώ, και η όποια αλλαγή οπτικής επιχειρείται προκαλεί το γέλωτα την αποδοκιμασία, τον θυμό ή την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας.

Αν το ότι η παρεκκλίνουσα πολιτική συμπεριφορά του πολιτικού μας συστήματος θα ευθύνεται για την διάλυση των πολιτικών θεσμών και του πολιτισμού μας, ελάχιστους από τους σημερινούς πολιτικούς δείχνει να ενδιαφέρει.
Παράλληλα το πολιτικό σύστημα ολοένα και περισσότερο θα αποξενώνεται από το κοινωνικό σύνολο, από αυτή την εξέλιξη οι πολιτικές επιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα έχουμε επιπτώσεις με μακροπρόθεσμο και σωρευτικό χαρακτήρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρκετά επικίνδυνη επειδή οι πολιτικές στάσεις και απόψεις θα διαμορφώνονται με βάση την πολιτική ικανοποίηση των λίγων.

Το « παράδοξο» αυτό φαινόμενο ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες και τη δημοκρατία. Ελάχιστοι από δω και πέρα θα ευθυγραμμίζovται με τις πολιτικές επιλογές, η δημιουργηθείσα πόλωση με τη σειρά της θα οδηγήσει σε καθημερινές ανατρεπτικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα η συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ολοένα και θα μειώνεται και όσο θα γίνεται αυτό η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα θα διαλυθούν.
Σήμερα και με βάση τις διαστάσεις που έχει πάρει η «υπόθεση Siemens» η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλουστεύσεις, είναι πρόβλημα πράξεων
Επομένως η αποκατάσταση της ομαλότητας με σημαντικές αλλαγές δεν επιβάλετε μόνο, είναι απόλυτη ανάγκη.

http://neoinileias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: