Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ε.Σ.Υ. μας σκοτώνεις


Kύριε Υπουργέ,

με αφορμή τη μεταφορά του πατέρα μας, ηλικίας 84 ετών στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου (αργία του Αγ. Πνεύματος) με χτύπημα στο κεφάλι μετά από ατύχημα και πτώση στις σκάλες του σπιτιού, διαπιστώσαμε αυτά που γνωρίζουν όλοι όσοι καθημερινά πέφτουν στο έλεος του ΕΣΥ: το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας σκοτώνει.

Ο πατέρας μας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο με ασθενοφόρο του ΕΣΥ περίπου στις 12.30 το μεσημέρι με εμφανές χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και σε κατάσταση σοκ. Ενώ διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του υπεβλήθη σε εξετάσεις από παθολόγους νευρολόγους κλπ στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ η ακτινολογική εξέταση θώρακος δεν ήταν καθαρή λόγω της υπερκινητικότητας του ασθενούς. Η επόμενη εξέταση θα ήταν η αξονική τομογραφία, (απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση) αφού οι γιατροί από την εξέλιξη της κατάστασής του και τα συμπτώματα (υπνηλία, σπασμωδικές κινήσεις αδυναμία για ομιλία και εμετούς) υποψιάζονταν εγκεφαλική κάκωση αιμάτωμα κλπ. Μόνο που ο αξονικός τομογράφος του Τζανείου δεν λειτουργούσε εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον. (Απίστευτο;) Όπως μας ενημέρωσαν, οι ασθενείς του Τζανείου που χρειάζονται αξονική μεταφέρονται σε ιδιωτική κλινική μετά από ειδική συμφωνία. Και εδώ αρχίζουν τα ακόμα πιο απίστευτα : Η μεταφορά γίνεται μόνο με ασθενοφόρο της κλινικής. Αρχίζει λοιπόν η αναμονή και οι διαβεβαιώσεις ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει το ασθενοφόρο. Στις 5.30 αφού δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο τηλεφωνούμε στην εν λόγω ιδιωτική κλινική και μας πληροφορούν ότι το ασθενοφόρο τους έχει μεταβεί στην επαρχία και ότι έχουν ήδη ενημερώσει το Τζάνειο. Ξανά από την αρχή αναζήτηση επείγουσας λύσης για την πραγματοποίηση της μεταφοράς. Άλλη μια ώρα χαμένη σε τηλέφωνα και αδιέξοδες συζητήσεις μεταξύ γιατρών ΕΚΑΒ κλπ με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει. Στο μεταξύ η κατάσταση του πατέρα μου χειροτερεύει συνέχεια και οι γιατροί κρίνουν ότι πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα αλλιώς θα πεθάνει. Δίνουμε τη συγκατάθεσή μας ενώ γνωρίζουμε ότι μια επέμβαση στον εγκέφαλο χωρίς να υπάρχει αξονική τομογραφία, είναι μια επέμβαση ύψιστης επικινδυνότητας. Μια επέμβαση στα τυφλά!!!

Η επέμβαση γίνεται και διαπιστώνονται δύο εκτεταμένα αιματώματα, ρήξη των οστών του κρανίου και άλλες μικροαιμοραγίες. Οι γιατροί κάνουν το ανθρωπίνως δυνατόν, υπό τις συνθήκες που περιγράφουμε και φέρουν σε πέρας την επέμβαση. Αμέσως μας ενημερώνουν ότι μετά το χειρουργείο είναι αναγκαίο να μπει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και φυσικά όπως ήδη θα έχετε μαντέψει, μας ενημέρωσαν ότι η ΜΕΘ του Τζανείου είναι πλήρης. Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι. Αρχίζει ο μαραθώνιος να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική οποιουδήποτε νοσοκομείου, αφού το ΕΚΑΒ (όπως μας ενημέρωσαν ανεπίσημα) που αποφασίζει για τις τοποθετήσεις των ασθενών, δίνει προτεραιότητα στους νεότερους. Αλήθεια από ποια ηλικία και πάνω έχει αποφασίσει το ΕΚΑΒ ότι οι ασθενείς δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν? Όπως αντιλαμβάνεσθε όλες οι προσπάθειες για κρεβάτι σε ΜΕΘ δημοσίου νοσοκομείου αποβαίνουν άκαρπες και ταυτόχρονα κάνουμε την οδυνηρή διαπίστωση ότι στην ΜΕΘ του Τζανείου υπάρχουν τουλάχιστον δέκα άδεια κρεβάτια. Φυσικά οι προσπάθειές μας να «ανοίξουν» ένα ακόμα κρεβάτι για τον πατέρα μας απέβησαν άκαρπες.

Έχει φτάσει το μεσημέρι της επόμενης μέρας με τον πατέρα μας να βρίσκεται μετά το χειρουργείο σε ένα κρεβάτι στην Οφθαλμολογική Κλινική του Τζανείου, που φυσικά είναι εντελώς ακατάλληλο και χωρίς την απαραίτητη υποδομή. Με την κατάσταση να χειροτερεύει και αφού δεν έχουμε άλλη λύση αποφασίζουμε να τον μεταφέρουμε σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου αφού αν έμενε στην Οφθαλμολογική κλινική σίγουρα θα πέθαινε όπως μας ενημέρωσαν οι γιατροί. Έτσι και έγινε αλλά ήταν πια μάλλον αργά. Είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι τόσο η έλλειψη αξονικού τομογράφου και η κακή οργάνωση, όσο και η παραμονή του σε ακατάλληλο χώρο μετά την επέμβαση και ενώ χρειαζόταν ειδικές συνθήκες που μόνο η εντατική μπορεί να διασφαλίσει, οδήγησαν στην απώλεια κάθε ελπίδας για την ευτυχή έκβαση του αγώνα που ακόμα δίνει ο πατέρας μας για τη ζωή του.

Και θέλουμε εδώ να ρωτήσουμε :

1. Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος στο Τζάνειο;
2. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και ποιος παίζει το ρόλο του θεού στο ΕΚΑΒ?
3. Εσείς κύριε Υπουργέ γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Αν τη γνωρίζετε γιατί δεν κάνετε κάτι; Αν δεν την γνωρίζετε ...;
4. Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι να εφαρμοστούν τα αυτονόητα στο ΕΣΥ?

Εμείς πια ελπίζουμε σε ένα θαύμα για να σωθεί ο πατέρας μας, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θαύμα θα είναι να λειτουργήσει σωστά το ΕΣΥ ...;

Κώστας Κουρμουλάκης

Γιάννης Κουρμουλάκης

Φορολογούμενοι Έλληνες Πολίτες

Γιοί του Ιπποκράτη Κουρμουλάκη που χαροπαλεύει, θύμα του Ε.Σ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: