Πολλές φορές έχω επισημάνει ότι αυτό που κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον στις εφημερίδες δεν θα το βρείτε πρωτοσέλιδο , ούτε καν ως άρθρο στις ενδιάμεσες σελίδες.
Αυτά δημοσιεύονται ως ….ξεκάρφωτα “μονοστηλάκια“, συνήθως υπό την μορφή …απορίας ….και πάντα απευθύνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή ….ομάδες ανθρώπων.
Ένα τέτοιο “μονοστηλάκι“ 30 λέξεων δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα ,την Κυριακή που μας πέρασε και ανέφερε: «Στα βόρεια προάστια ,κυρίως την Κηφισιά , έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα περίεργα οχήματα της ομάδας OLAF (βαν, ταξί, ασθενοφόρα). Στην ΕΥΠ , όπου ανήκει η OLAF,οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει εντύπωση, καθώς τίποτα δεν γίνεται τυχαία…»
Αφού λοιπόν ο ….αρθογράφος ,αλλά και οι …εκδότες θέλοντας να στείλουν ..μηνύματα, αναφέρονται στην υπηρεσία αυτή, έκρινα σωστό να αναφερθώ και εγώ μέσω του blog μου στην …περιβόητη OLAF .
Το κάνω για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από τους ….εκδότες της εφημερίδας.
Καταρχάς η OLAF δεν είναι ούτε "μυστική υπηρεσία" ούτε αστυνομική υπηρεσία.
Αποτελεί το νόμιμο μέσο διοικητικής έρευνας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, , για να εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία των κοινοτικών συμφερόντων και του δικαίου από τις προσβολές των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος και απάτης.
Η OLAF συνεργάζεται με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές αλλά και με την Europol, Eurojust, Interpol κ.α
Το πληροφοριακό σύστημα κατά της απάτης(Antifrand Information System-AFIS) έχει εγκατασταθεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε σε όλα τα Κράτη-Μέλη(400 περίπου τερματικά).
Τη διαχείριση του συστήματος σε επίπεδο Ε.Ε. έχει η OLAF(Υπηρεσία κατά της απάτης)και στη χώρα μας η 33ή Διεύθυνση(36 τερματικά και 6 στο Σ.Δ.Ο.Ε.).
Προκειμένου να εκπληρώσουν τα ειδικά καθήκοντα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της OLAF διαθέτει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία αποκτημένη στις εθνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων της διεξαγωγής έρευνας, η OLAF πραγματοποιεί ελέγχους και εξακριβώσεις τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στον διεθνή , εφόσον χρειαστεί.
Στην πράξη, οι απάτες και άλλες παρατυπίες εξακριβώνονται σχεδόν πάντα σε στενή συνεργασία μεταξύ της OLAF και των εθνικών υπηρεσιών διεξαγωγής ερευνών.
Εδώ εμπλέκεται και η ΕΥΠ ( που αναφέρει και το “μονοστηλάκι“ της …Κυριακάτικης εφημερίδας) αφού στην χώρα μας αυτή είναι υπεύθυνη για αυτόν τον σκοπό και αυτή χειρίζεται και τον τεχνολογικό εξοπλισμό .
Το ….“μονοστηλάκι“ αναφερόταν στα «κινητά κέντρα διοίκησης» (mobile command units) που ομολογουμένως , είναι…. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.
Να σημειωθεί ότι η OLAF ήταν που διενήργησε τον έλεγχο του …εκδότη Θέμου Αναστασιαδή στα γαλλοελβετικά σύνορα, στις 29 Οκτωβρίου 2007, και δέσμευσε τις επιταγές που είχε στην κατοχή του, ύψους 1.136.000 ευρώ.
Αυτή ήταν που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes με ιταλικές πινακίδες που επέβαινε ο Θέμος .
Τέλος πάντων. Τα όρια στα οποία βαδίζει η OLAF είναι της απόλυτης διαφάνειας που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, τους νόμους για το δικαστικό απόρρητο και από την τήρηση των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η OLAF επιδιώκει τη συνεργασία των οργάνων και όλων των ευρωπαίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν στην υπηρεσία κάθε πληροφορία σχετική με ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης ή διαφθοράς ή κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα η οποία υποπίπτει στην αντίληψή τους.
Μην τα περιμένετε όλα από τους άλλους. Κάντε κάτι και εσείς γι`αυτό!
politis-gr.blogspot.com
Σάββατο 3 Μαΐου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου