Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Λογοκρισία η μάσκα της ασυδωσίας;

Από την "Ελευθεροτυπία", τα σχετικά με την απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βραβευμένου βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου "Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές".Και ένας ντόρος περί λογοκρισίας, ακροδεξιών αντιλήψεων και τα γνωστά. Όπως αναφέρει λεπτομερώς στην σχετική αίτησή του ο Κώστας Πλεύρης το μυθιστόρημα της κ.Σωτηροπούλου είναι γεμάτο από χυδαίες λέξεις (γαμώ, μαλάκα, χέσε μας κλπ), ενώ στην σελ. 18 μαθαίνουμε ότι "ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα", ότι "το πιο άγριο σέξ γίνεται μέσα στο χειρουργείο" και ότι ο ήρωας του βιβλίου "μια φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος"! Αυτό για μια ποιο σαφή εικόνα του περιεχομένου του βιβλίου.
Από λογοτεχνικής πλευράς είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, είναι το καλύτερο βιβλίο των τελευταίων 500 χρόνων, και η συγγραφεύς θα πρέπει να πάρει Νόμπελ , πούλιτζερ, αρίων, και ότι άλλο βραβείο κυκλοφορεί στην αγορά. Εσκεμμένα όμως στα δημοσιεύματα συγχέεται το λογοτεχνικό με το παιδαγωγικό.
Η αμφισβήτηση της παιδαγωγικής αξίας του βιβλίου δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την λογοτεχνική αξία του βιβλίου. Ένα βιβλίο που έχει αγοραστεί από το Υπουργείο Παιδείας για να βρίσκεται στις σχολικές βιβλιοθήκες, οφείλει να έχει ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ σκοπό.
Αν το "Κωδικας Davinci" το λογοτεχνικό αριστούργημα και BEST SELLER του Dan Brown με το ακραίο αλλά λογοτεχνικά τεκμηριωμένο και άριστα στοιχειοθετημένο περιεχόμενο αγοραζόταν από το υπουργείο και βρισκόταν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες, δεν θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος;
Ποια η διαφορά με το γνωστό βιβλίο της ιστορίας (αυτό που αποσυρθηκε) που με λογοτεχνικό ύφος χαρακτήριζε την μικρασιατική καταστροφή ως "συνωστισμό". Γιατί λογοκρίνουν ένα τέτοιο βιβλίο; Στο κάτω κάτω τα παιδιά είναι ελεύθερα να κρίνουν την αλήθεια.
Μήπως τελικά όλη η κουβέντα γίνεται λόγω του ότι η μήνυση έγινε από τον κ Πλευρη; Αν είναι έτσι ας το πουν ευθέως και ας αφήσουν τα περί "λογοκρισίας".
Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν σημαίνει ασυδοσία .Την καραμέλα περί λογοκρισίας όποτε μας συμφέρει, καλό είναι να την φτύσουμε. Και αν θέλουν οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν για λογοκρισία ας δουν μέσα στο σπίτι τους, που γράφουν ότι τους υπαγορεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: