Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Οικονομική πίεση στα Σκόπια;

 Πολύς λόγος γίνεται για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα, και κατά πόσο αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο διπλωματικής πίεσης για την αποδοχή των θέσεων της χώρας μας από τους σκοπιανούς.
Τελικά μάλλον μακριά νυχτωμένοι είναι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ή φαντάζονται πως μπορεί να γίνει. Διότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια είναι του ύψους του ενός δις ευρώ. Επενδύσεις που έγιναν από μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως OTE, ALPHA BANK, EMPORIKI BANK κτλ. εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες με τεράστια κερδοφορία από την γείτονα χώρα.
Οι επενδύσεις αυτές έγιναν σίγουρα με τις διαβεβαιώσεις "κάποιων" για ομαλή διευθέτηση του προβλήματος.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν να αποσυρθούν αυτές οι εταιρείες η να απολύσουν τους 21000 εργαζόμενους εκεί;
Ίσα-ίσα που ΕΜΕΙΣ είμαστε εγκλωβισμένοι εκεί, έχοντας τόσο μεγάλες επενδύσεις , που υπό τον κίνδυνο ενός μπουκ0ταζ η κάποιου άλλου μέτρου αντίδρασης των σκοπιανών ενάντια στις ελληνικές επιχειρήσεις , θα υποστούμε τεράστιο πλήγμα.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να έχει ένα διπλωματικό όπλο, αντίθετα είναι υπό πίεση από τις εν λόγω εταιρείες και τα οικονομικά συμφέροντα προς μια ήπια κατεύθυνση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την δυνατότητα, και το έκανε, της επιβολής εμπάργκο στα Σκόπια. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες δυνατότητες όταν παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Άρα λοιπόν μην θεωρεί κάνεις όπλο μας τις επενδύσεις. Ίσως να είναι το όπλο για την αυτοκτονία μας.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: