Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σχεδόν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μιας ολόκληρης χρονιάς χρωστάνε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2007.
Τα συνολικά δάνεια έφτασαν τα 215,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν κατά 38 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με μια χρονιά πριν.
Αυτά τα δάνεια είναι σχεδόν μοιρασμένα (νοικοκυριά 104 δισ. και επιχειρήσεις 111 δισ. ευρώ) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μία κατηγορία δανείων δεν εμφάνισε κάποια υποχώρηση ρυθμών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος για τα καταναλωτικά δάνεια.
Σύμφωνα τώρα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Γκαργκάνας στην Βουλή, το 4,5% των δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση, δηλαδή οι δανειολήπτες αργούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους κατά 6 μήνες και περισσότερο.
Επιπλέον, οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν τριπλασιασθεί μέσα σε μία χρονιά, καθώς έφτασαν τους 3.229 έναντι 1.014 πλειστηριασμών το 2006.
Και, όπως τονίστηκε χθες στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του protothema.gr, οι διαδικασίες εκκίνησης πλειστηριασμών ήταν πολύ περισσότερες, αλλά αρκετοί δανειολήπτες προτίμησαν να πουλήσουν όπως – όπως τα σπίτια τους, προκειμένου να μην τα χάσουν από τις τράπεζες.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: