Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009
«Κατάχρηση εξουσίας»
Μια ενδιαφέρουσα δικονομική άποψη εξέφρασε χθες ο κ.Στέφανος Ματθίας ,σχετικά με το θέμα των ημερών και την πρόθεση του ΠαΣοΚ να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές , μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Σ. Ματθίας,επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε άρθρο του που φιλοξένησε η «Καθημερινή» αναφέρθηκε σε «Κατάχρηση εξουσίας».
Συγκεκριμένα στο άρθρο του αναφέρει:«Πρόκειται για κλασική περίπτωση «κατάχρησης εξουσίας» (detournement de pouvoir) αφού η άρνηση σύμπραξης δεν συναρτάται προς την καταλληλότητα του προσώπου του Προέδρου, αλλά υπαγορεύεται από σκοπό ξένο και άσχετο, την πρόωρη αναρρίχηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Η έννοια της «κατάχρησης εξουσίας» αναπτύχθηκε ιδίως στο διοικητικό δίκαιο όπου καθιερώθηκε ως λόγος ακύρωσης διοικητικών πράξεων που υπαγορεύθηκαν από σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον οποίο είχαν νομοθετηθεί.
Απηχεί όμως γενικότερη αρχή του δικαίου και εφαρμόζεται, υπό συγγενικές ονομασίες, σε όλη την έκταση της έννομης τάξης. Έχει, λοιπόν, πεδίο εφαρμογής ΚΑΙ στο συνταγματικό δίκαιο, όταν πράξη ή παράλειψη συνταγματικού οργάνου, όπως είναι και το κόμμα, εμφανίζει τα ως άνω χαρακτηριστικά.
Μια κακή συνταγματική παράδοση ανέχεται στη χώρα μας τέτοιες ή ανάλογες πρακτικές. Και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου καθιστά αδύνατο τον αποτελεσματικό έλεγχο τέτοιων μεθοδεύσεων».
Κάποιοι βλέπετε φρόντισαν ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ κ. Πρόεδρε. Όταν κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το ΠαΣοΚ αποχώρησε αρνούμενο και την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 100 προς το σκοπό της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Βλέπετε το Σύνταγμα το θέλουν «alacarte»,ερμηνεύοντάς το, ΟΠΟΤΕ θέλουν και ΟΠΩΣ θέλουν. Κάτι που το αποκάλυπταν ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ όταν στις θέσεις τους για την πρόταση της ΝΔ απαντούσαν επίσημα ως εξής:«Δεν δεχόμαστε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 100 προς το σκοπό της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας....προβλέπει την ανάθεση σε ένα τέτοιο δικαστήριο αρμοδιοτήτων αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα ».
Καταλάβατε ; To Σύνταγμα και η ερμηνεία του, αφορούν ...το εσωτερικό των κομμάτων κατά τους «εθνοσωτήρες» του ΠαΣοΚ. Ήταν και αυτή η αρμοδιότητα που θα επιφορτιζόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο για τον ...έλεγχο των οικονομικών των Κομμάτων, θέματα πόθεν έσχες και ελέγχου του πολιτικού χρήματος και ...«ήρθε και έδεσε το γλυκό»!
Μάλιστα με αρκετή δόση θράσους οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι μιλούν σήμερα περί διαφάνειας στον πολιτικό χώρο.
Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη και προτιμούν τις παραλίες.
YΓ. Υπενθυμίζω ότι χώρες όπως η Αλβανία,η Ουγκάντα,η Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν διαθέτουν Συνταγματικό Δικαστήριο. Εμείς ...όχι!
Να υπενθυμίσω επίσης ότι πολέμιος της πρότασης της ΝΔ για θέσπιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν ....
Ναι ! καλά το καταλάβατε. Ο κ. Μανιτάκης! Ο συνταγματολόγος που (κοίτα σύμπτωση) δήλωνε προ ημερών ότι δεν βλέπει τίποτα το ανορθόδοξο να χρησιμοποιείται το Σύνταγμα , οι διαδικασίες και οι θεσμοί του ως ...πολιτικό παιχνίδι.
ΠΗΓΗ:politis-gr.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου